Pohled na radnici z protějšího chodníku

11. 2. 2021

Zastupitelský sloupek v Novinách Prahy 12 (únor 2021)

V lednu tohoto roku s velkým humbukem skončil ve svém úřadu americký prezident (nebo v to alespoň v době psaní tohoto textu doufám), který svou kampaň i prezidentskou politiku postavil na budování zdí. Nejen mezi státy ale i mezi lidmi. Na jejich vztyčování je ostatně postavená populistická národovecká politika na celém světě, a ta zase vychází ze zdí, které se v Evropě podařilo vystavět před začátkem druhé světové války a po ní. Vedle zdí pomyslných ale existují i zdi skutečné, vzpomeňme třeba na slavnou berlínskou a nebo tu, kterou se pokusili „slušní“ občané od sebe odříznout ty „neslušné“ v Matiční ulici v Ústí nad Labem. Mnoho zdí bohužel najdete také u nás, na Praze 12. A ačkoliv i ony mají chránit, jejich původní smysl naštěstí nemá nic společného s xenofobií, nicméně krajinu města rozoraly s podobnou razancí. Jde o stěny protihlukové, které se táhnou podél tramvajové trati v místě staré modřanské zástavby, někde ale pouze z jedné strany, což jejich smysl zpochybňuje. Pokud jedete tramvají, na chvíli se vám kvůli nim zavře výhled do krajiny i na okolní město, ti, kteří je míjejí pěšky se pak mohou cítit jako halucinující hrdina filmu Mazací hlava Davida Lynche. Pochybuji, že tyto zdi chrání ty, kteří bydlí v jejich blízkosti, možná spíš naopak skýtají přítmí nočním děsům a lidé za nimi se ocitají v izolaci. Zkuste se schválně někdy projít po chodníku, který se plazí ve stínu jedné z nich, naproti zanedlouho otevřené nové radnice. To co uvidíte totiž nebude radnice – jakkoliv ji budete mít doslova nadosah -, ale šedá zeď. Protihlukovou funkci přitom na mnoha místech přebrala rozrůstající se zeleň. V rámci krajiny se dnes hodně mluví o její prostupnosti. Nejen obří lány polí ale i rušné silniční tahy narušily původní ekosystém, který musel ustoupit lidské pohodlnosti. Podobně protihlukové zdi rozdělily někdejší sousedy. Možná bychom měli začít mluvit o prostupnosti města, a to zejména v jeho okrajových částech, jako jsou i Modřany. Dovedete si představit tramvajovou trať obestavěnou protihlukovými zdmi třeba ve Vodičkově ulici, nebo v Korunní? Proto se vracím k nadpisu mého sloupku s výzvou – zbořme zdi!

Piráti s podporou Zelených