11. 1. 2022

Začátek roku s sebou přináší nejrůznější předsevzetí a zároveň člověku otevírá možnost začít dělat něco trochu jinak. Anebo začít s něčím úplně novým. Podobně k tomu přistoupil i francouzský komiksový výtvarník Étienne Davodeau [étien davodó], který si usmyslel, že přes vinaře Richarda Leroye [rišár leroa] pronikne do tajemství vzniku vína. A na oplátku Richarda zasvětí do tajů světa komiksů. Vznikl tak komiks Neználci v němž je čtenář docela podrobně obeznámen s tím, jak se starat o vinnou révu od ledna až do prosince tak, aby z ní v mezičase vzniklo dobré víno. A zároveň získá přehled o tom, s jakými komiksy začít, pokud chcete číst to nejlepší, co se nabízí. S několika francouzskými komiksovými autory se formou návštěvy v knize také seznámíte. Například s Lewisem Trondheimem [levís trondeim], který dokonce do knihy nakreslil jednu stránku, na níž se představuje. Emmanuel Guibert [imanuel gybér] tu zas nad skleničkou vína odvypráví příběh o tom, jak se setkal s Alanem a jak podle jeho vzpomínek vznikla série Alanova válka. Dvojice spolu vyrazí na několik komiksových festivalů, ale také na několik degustací vína nebo do vybraných francouzských sklípků, kde se podává vždy něco specificky místního. Étienne tedy několikrát navštíví vinici, kde se učí keře správně stříhat, odplevelovat, nebo sklízet révu, Richard ho pak zasvětí do ideálního zakvašení moštu a následné péče o zrající víno. Pokud možno bez použití síry, tedy co možná nejpřirozeněji, samozřejmě. Kromě toho vysvětlí, jak vznikají vína biodynamická, na něž se zaměřuje. Sympatické je, že tahle obdoba homeopatie zpočátku ani jedné z postav nepřipadá jako příliš racionální, nicméně víno, které vznikne z vinné révy postříkané za úplňku roztokem skládajícím se víceméně jen z vody má po tomto procesu přeci jen lepší chuť. A Richardovi můžete ohledně chuti vína věřit, což dokáže nejen při degustacích ale také při čtení nápojového lístku v nejedné vybrané restauraci, kde přítomným doporučí k pití raději vodu. Autorovi se povedlo ukázat, jak blízko k sobě výroba vína a vytváření komiksů má. Oboje vás musí hlavně bavit a zároveň na sobě musíte stále pracovat. To nejdůležitější je ale začít. Kdykoliv.

Což ukazují i autoři komiksové příručky nazvané Permacomix, Gaëtan [gaeton]a Izia, kteří scénář podle vlastních zkušeností napsali pod pseudonymem Guizou [gizu]. Výtvarně jim přitom pomohla Cécile Barnéoud [cecýl barneú]. Všechno vlastně začíná tím, že se Gaëtan propadne do hluboké deprese a už není schopen dál pokračovat v práci v korporátu. Izia proto vyzkouší oba přihlásit na kurz permakultury, tedy zemědělství blízké postupům, které využívá sama příroda. Tenhle kurz spolu s koupí karavanu postaví Gaëtana na nohy a on znovu dokáže uvažovat o své budoucnosti. Čtenář pak spolu s touto dvojicí proniká do základních principů permakultury, do toho, jak ji praktikovat na velkém pozemku, kde dává největší smysl, ale také ve městě, například v rámci komunitních zahrádek. Ale není to jen kniha o zahradničení ale také o tom, jak se v životě vydat cestou, která člověku začne dávat větší smysl, a to i navzdory představám těch nejbližších. Zemědělství ale není pro všechny, a tak Izia zjistí, že práce na zahradě nebo v chlívku není tím, v čem vyniká a vydává se na jí bližší a smysluplnější cestu vychovatelky v mateřské školce. Čtenář se v knize dozví také o principech nenásilné komunikace ale také udržitelnějšího způsobu života. Sám jsem v komiksu objevil třeba návod na takzvanou pouštní lednici, která je zcela bezemisní a vznikne jednoduše tak, že do sebe dáte dva velké keramické květináče, přičemž ten menší obsypete pískem, který pravidelně navlhčujete. Odpařování vody pak snižuje teplotu uvnitř a získáte tak prostor, kde skladovat třeba jogurty. Těch nápadů je v knize ale mnohem víc, ostatně právě nápady jsou tím, co je důležitou součástí filozofie permakultury. Oba komiksy tedy rozhodně mohu doporučit, ideálně právě teď, v lednu, kdy je čas na rozmýšlení o tom, co se zahrádkou nebo vůbec s celým svým životem s blížícím se jarem udělat.

Étienne Davodeau: Neználci. Přeložil Tomáš Havel, Malvern 2020, 267 s.

Guizou, Cécile Barnéoud: Permacomix. Přeložil Petr Himmel. Garamond 2021, 152 s.

Knižní servis 7/1/2022: Neználci, Permacomix, Brutalismus včera a dnes (spreaker.com)