27. 8. 2018

Územní rozvoj, bydlení a sociální služby

• Město, které žije. Oživení prostor na sídlištích vybudováním míst k setkávání obyvatel, například na místě starých opuštěných pískovišť. Každý prostor přirozeně sdružuje sousedy na docházkové vzdálenosti – komunity se společnými zájmy, které jsou zdrojem sdílení a jsou vítaným partnerem radnice.
  • Zkrotíme developery a jejich pokusy zahušťovat sídliště. Nechceme změny územního plánu ze zeleně na obytnou výstavbu, dokud jsou pro výstavbu dostupné nevyužité průmyslové areály (tzv. brownfieldy).
  • Nechceme z Prahy 12 noclehárnu. Jsme proti udělování výjimek z podílu komerčních ploch u developerských projektů, nechceme jen samé byty bez občanské vybavenosti a infrastruktury.
  • Zapojíme občany do územního plánování. Budeme aktivní během tvorby územní studie Kamýku a při dokončení územní studie Komořan, nebudeme ignorovat podněty obyvatel.
  • Točenská infrastruktura. Budeme podporovat vybudování kanalizace na Točné.
  • Oživíme veřejná prostranství. Budeme pokračovat v revitalizaci veřejných prostranství v centrech Modřan, Kamýku, Komořan, Cholupic i Točné.
  • PRIORity. Chceme se lépe starat o nemovitosti ve vlastnictví městské části. Budeme usilovat o přestavbu budovy Prioru a jeho využití pro komerční a veřejné aktivity.
  • Zachováme ráz Cholupic a Točné. Proto nebudeme podporovat rozrůstání rodinných domů na úkor polí a luk bez vytvoření odpovídající promyšlené územní studie.

Otevřená radnice

• Videopřenosy z jednání Zastupitelstva městské části budou streamovány živě na Internetu a jejich záznamy archivovány. Jednání komisí rady budou přístupná veřejnosti.
  • Zveřejníme jmenné hlasování členů rady, aby bylo jasné, kdo za co nese odpovědnost.
  • Zavedeme rozklikávací rozpočet s grafickou vizualizací, založený například na existujícím otevřeném řešení CityVizor vyvinutém na ministerstvu financí.
  • Veřejná inventarizace majetku. Na webu bude dostupný seznam majetku, který vlastní či spravuje městská část.
  • Zakázky budou kvalitně a profesionálně zadávány. Pokud to bude možné, výběrová řízení budou vyvěšena déle a aktivně oslovíme co nejvíce potenciálních zájemců.
  • Chceme férové noviny Prahy 12, které budou sloužit především jako zdroj informací o dění v naší městské části, nikoli jako prostor pro dehonestování opozice. Měly by mít spravedlivě rozdělený prostor i pro názory jiných.
  • Odpolitizujeme státní správu. Budeme se zasazovat o restrukturalizaci modelu smíšené veřejné správy na ÚMČ a o jasné oddělení státní správy od samosprávy z důvodu větší transparentnosti a nezávislosti.
  • Pirátský starosta bude k dispozici jednou měsíčně v hospodě na pivo k diskuzi nad připomínkami občanů.

Doprava

• Navýšíme parkovací kapacity na sídlištích vymezením parkovacích míst. Podporujeme vybudování parkoviště P+R poblíž stanice Nádraží Modřany.
  • Podpoříme vybudování napojení na Pražský okruh a obchvatu Komořan.
  • Počítáme s napojením Komořan na tramvajovou síť.
  • Preferujeme hromadnou a alternativní dopravu jako např. cyklistiku, pěší.

Kultura

• Podpoříme kulturní spolky a akce, zejména nekomerční, formou transparentních grantových řízení. Budeme podporovat komunitní život.
  • Pokusíme se otevřít nová kulturní zařízení např. divadlo, hudební klub.
  • Do našich kulturních center budeme zvát umělce zaměřené na různé generace: mladší, střední i starší.
  • Oživíme veřejný prostor o nové umělecké objekty.

Moderní město

• Zdigitalizujeme úřední procesy a odlehčíme tím občanům i úředníkům, zavedeme možnost objednávání se online.
  • Podpoříme zapojení nových technologií v kooperaci s veřejným a soukromým sektorem, např. monitoringu hluku, prašnosti, intenzity dopravy atp.
  • Co nejvíce dat bude publikováno ve strojově čitelném formátu na webu tak, aby mohly například i při výuce na školách vznikat zajímavé užitečné aplikace.
  • Budeme iniciovat modernizaci v České poště, aby lépe zvládala nápory lidí, například větším využíváním Balíkomatů, elektronizací některých postupů.
  • Rozšíříme síť veřejných WC dobrovolným zapojením restaurací a prodejen.

Školství, sport a volný čas

• Zřídíme více dětských skupin nebo minimálně jednu školku, která bude přijímat dvouleté děti. Budeme aktivně řešit spory v MŠ Podsaďáček.
  • Podpoříme osobní růst učitelů a částečnou alternativní školní výuku na všech ZŠ. Zavedeme ve školách hodiny mediální, finanční a environmentální gramotnosti.
  • Chceme zdravější stravování ve školách, pokusíme se naše školy zařadit do projektu Zdravá školní jídelna. Nabídneme ve školách alternativy (vegetariánské, bezlepkové nebo bezlaktózové pokrmy).
  • Vytvoříme rozmanitější školní hřiště, mimo výukové hodiny přístupné veřejnosti.
  • Obnovíme naučné stezky v Praze 12 ve spolupráci s magistrátem a spolky, například Keltskou naučnou stezku v Šancích.

Zapojování občanů

• Podporujeme občanskou angažovanost.
  • Budeme podporovat spolky, sportovní kluby a zájmové organizace.
  • Zprostředkujeme jednoduchou komunikaci obyvatel se svou radnicí všemi prostředky. Digitálně, telefonicky i písemně.
  • Zavedeme participační rozpočet, tedy vyčleníme část prostředků na projekty iniciované a vybrané občany.

Životní prostředí

• Korektně vysoutěžíme zakázky na údržbu zeleně a nastavíme smlouvy tak, aby se například nesekala tráva, když se očekává sucho.
  • Obnovou a výsadbou dřevin ochladíme a zkrášlíme veřejný prostor. Podpoříme obnovu alejí ve volné krajině a podél komunikací.
  • Do veřejného prostoru chceme umístit více vodních prvků: brouzdališť pro děti, pítek.
  • Podpoříme hospodaření s dešťovou vodou, například informováním občanů o využití dotačního programu Dešťovka, aby voda neodtékala do kanalizace. Budeme iniciovat výstavbu retenční nádrže na spodní vodu tekoucí z drenáží kolem Komořanského tunelu.
  • Budeme prosazovat další opatření proti hluku a prašnosti.
  • Uvědomujeme si cennost zemědělské půdy a sídelní zeleně, a proto nebudeme podporovat neuváženou výstavbu na takových plochách. Nechceme ve veřejné zeleni používat jedovaté glyfosáty.
  • Podpoříme provozovatele občerstvení, aby nepoužívali jednorázové plasty.
  • Obnovíme a opravíme kompostéry po celé městské části.

Zdravotnictví a bezpečnost

• Budeme dbát na to, aby obec napomáhala zajištění funkční sítě zdravotnických zařízení s přirozenou spádovou oblastí tak, aby měl každý občan přístup ke kvalitní péči. Podporujeme paliativní péči.
  • Navážeme na podporu prevence kriminality, například formou přednášek a besed.
  • Budeme bojovat proti nelegálním hernám.

Podpora podnikání

• Podpoříme vznik nových pracovních míst tím, že v novostavbách budou obchody, kanceláře, co-workingová centra a jiná občanská vybavenost.
  • Budeme propojovat místní podnikatele se školami a podporovat začínající firmy / startupy.
  • Chtěli bychom mít skutečné farmářské trhy, nikoli jen přeprodejce ovoce a zeleniny z velkoobchodu.