9. 11. 2021

Malé nakladatelství PeopleComm sice své knihy nedodává do běžné distribuce, přesto se mu podařilo vydat už skoro dvacet titulů. Tím zatím posledním je překlad knihy švédské autorky Heleny Norberg-Hodgeové nazvaný Naše budoucnost je lokální. Jak říká medailon autorky na knize, je to „dlouholetá průkopnice globálního hnutí za lokalizaci a novou ekonomiku“. Což může znít trochu jako protimluv, nicméně důraz je opravdu kladen na lokalizaci ekonomiky, protože její globální verze je dlouhodobě neudržitelná, což ostatně aktuálně pociťuje celý svět. Stačí pár zavřených přístavů v Číně a okamžitě se hroutí ekonomika po celém světě, protože dostupné nejsou jen výrobky, které si kvůli levné pracovní síle nechává celý západní svět vyrábět v Asii, nedostatkové jsou najednou i suroviny a energie. Autorka tedy prosazuje návrat výroby a zejména zemědělství zpátky do vyspělých ekonomik, blíž spotřebiteli, což sice může oboje prodražit, nicméně zvýšené výdaje půjdou do kapes lokálních zaměstnanců a neskončí v tajuplných daňových rájích. Několikrát v knize neopomene kritizovat absurditu současného globálního obchodu, kdy tisíce tun zboží putují ke zpracování tisíce kilometrů daleko, aby se nakonec vrátily tam, kde byly vyprodukovány. Kritizuje také velké obchodní smlouvy, které dělají z mnoha státu rukojmí velkých korporátů, které pak mohou tyto státy žalovat za ušlý zisk, třeba jako v případě koncernu Philip Morris, který zažaloval Uruguay a Austrálii za to, že jejich zákony odstrašujícími nálepkami na krabičkách cigaret snižují atraktivitu jejich zboží. To, co Norberg-Hodgeovou trápí nejvíc je zemědělská politika v níž podporu získávají ti největší, kteří na půdě hospodaří neekologicky, jen se zájmem rychlého zisku. Co se dá autorce vytknout je její snaha spojovat své ozdravné hnutí i s různými ezoterickými proudy. Pro mě osobně je problematická třeba podpora homeopatické léčby. Plusem naopak je, že kromě teoretických východisek nabízí kniha i praktická řešení a v závěru odkazy na funkční lokalizační projekty u nás. Funguje tak i jako manuál, který jen nekritizuje, co je špatně, ale také ukazuje, jak dělat věci lépe. A přesně to v dnešní době nastupující klimatické změny potřebujeme.

Helena Norberg-Hodge: Naše budoucnost je lokální. Přeložil Viktor Jurek. PeopleComm 2021, 159 s.